Masaža lica

AUTORIZOVANI WELLNESS I SPA TRETMAN „MAGIC FACE“ by Pedja Filipović

Zbog čega je potrebno da idemo na masažu lica?

Savremeni koncept wellness i spa programa baziran je na očuvanju harmonije i balansa uma, duše i tela. U holističkom pristupu čoveku (što znači, prići biću kao nedeljivoj celini, tretman iskreirati prema godinama, stanju organizma, poslu kojim se klijent  bavi, podneblju u kome živimo, ličnim afinitetima ka biljkama, mirisima, karakteru, mentalnoj strukturi…) masaža lica i glave koji sam u svom autorizovanom konceptu nazvao Magic face, zauzima posebno mesto. S obzirom na to da svakodnevni život, navike, način razmišljanja, stres, vreme, genetika itd. ostavljaju zapis na našem licu, sa kojim otvoreno nastupamo u svakodnevnici, pažnja sa puno ljubavi prema njemu, neophodna je. No, treba naglasiti, da masaža lica i glave nema samo kozmetički efekat,već i vrlo izražen anti stres učinak , kao i efekat preventive, tj čuvanja naše kože i njenog harmonizovanijeg rada. S obzirom na to, da preko naše glave prema istočnjačkog medicini prolaze vrlo važni energetski meridijani, masažom lica balansiramo i pospešujemo njihov rad, posebno mokraćne bešike, žučne kesice, debelog creva, tankog creva. Na samom vrhu glave, u preseku linije usiju i nosa, nalazi se vrlo važna tačka koju zovu Vrata Bogova. Akupunkturolozi često prvo u nju aplikuju iglicu, kako bi pokrenuli i pripremili ceo energetski tok tela, pa onda na drugim tačkama vrše punkturu. Izmedju ostalog, stimulacija navedene tačke dovodi do opuštanja i strujanja čitavog tela, pa je zovu i tačka raspoloženja.

S obzirom na to da holistički pristup objedinjuje učenja i znanja raznih drevnih kultura, treba napomenuti da masaža glave i lica ima izuzetnog značaja u podsticanju intuitivnih i duhovnih potencijala preko stimulacije šeste čakre (energetskog vrtloga- treće oko) i krunske čakre koja se nalazi na vrhu glave kao i grlene, pete čakre. Ako terapeut proces koji sledi kombinuje sa tehnikama disanja i joga vežbama za lice efekat će biti još bogatiji i izraženiji.

Naravno, postoje učenja koja se zovu zonalna masaža ili refleksoterapija lica koja zastupaju stavove da se na našem licu nalaze refleksne zone za celo naše telo, pa će dobro obučen terapeut, stimulacijom istih harmonizovati rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem, želuca, bubrega, creva, pluća itd.

Da li ona prija ili je bolna?

Kombinovana sa tehnikama dubokog disanja, uključujući muziku u tretman, aromaterapiju, vežbe istezanja, pokrete koji su ravni tananom baletskom plesu prstima po licu, masaža lica i glave izuzetno prija . U zavisnosti od opuštenosti klijenta, njegove spoznaje blagodatnih tehnika opuštanja, reikia, meditacije, joge itd masaža može biti pokretač ronjenja do svojih najtananijih dubina, ulaska u posebno stanje „ni na nebu ni na zemlji“, a neretko može biti i uvod u lagan okrepljujući san. U svakom slučaju opuštanje celog tela je neizostavno bez obzira na perceptivnost i senzibilitet klijenta koje terapeut izuzetno poštuje. Medjutim, ukoliko se u toku tretmana terapeut sretne sa napetim i bolnim regijama skalpa, vrata, potiljka, ramena, sto i nije retko u praksi, stimulaciju tih osetljivih tačaka primenjuje samo do granice prijatnosti, osećaja zagrevanja i rasterećenosti. Nikad ne primenjuje grube tehnike i ne prelazi prag ugodnosti.

Pomaže li masaža lica pri zaustavljanju starenja ili ima neke druge blagodeti?

Poznato je da izgled naše kože, lica ne zavisi samo od tretmana. Genetika ima svoje vrlo važno učešće, ali i životne navike, ishrana, unos tečnosti, podneblje u kome živimo, svakodnevna nega, alkohol, nikotin, spavanje itd. Medjutim, vrlo važna stavka je i naš način razmišljanja, mentalni stavovi, rad na duhovnom razvoju koji se podjednako kao i prethodno navedeni činioci i te kako čitaju na svačijem licu od nas. Postoji stara priča koja poručuje – do dvadesete godine lice ti je slika genetike, od 20 do 30 prikaz nege i nacina života, a sve posle tridesete platno razmišljanja, unutrašnjeg tkanja i dela.

Svakako da u fizičkom smislu, dobra i posvećena masaža ima i anti age efekat, odnosno odlaže znakove starenja, bore ublažava, nove malko „gura“ da se kasnije jave, osvežava ili već čini kožu blistavom i prokrvljenijom.

Šta je njena osnovna namena?

U fizičkom smislu osnova masaže je da očisti kozu od epidermalnih ljuspica (na samoj povrsini kože, sloj izumrlih ćelija koji se svakodnevno obnavlja) i omogući koži da bolje diše kroz čiste pore, kao i da izbalansira rad lojnih žlezda a samim tim bude i dobra preventiva od problema kože, pojave mitisera, gnojnih čepića itd. Važna stavka je poboljšanje cirkulacije krvi, što znaci da se stimulacijom krvotoka pospesuje i dotok kiseonika u svaku ćeliju sto je od prevashodne važnosti, stimuliše izbacivanje metaboličkih produkata i ugljen dioksida. Blago rumenilo nakon tretmana je upravo pokazatelj tzv. hiperemije, tj bolje prokrvljenosti. Bitno je naglasiti da masaža ima izuzetan učinak na izbacivanje viska zadržane vode u medjućelijskom prostoru kroz primenu tehnika limfne drenaže što smanjuje otečenost i često prisutne „vodenaste kesice“. Posebno treba istaći da dobra masaža utiče na stimulaciju kolagena i elastina u koži a na taj način se jedrina kože i blistavost vidi u punom sjaju. Treba li, na kraju spomenuti i koliki efekat ima sam dodir terapeutskih ruku, pun ljubavi, poštovanja, posvećenosti?

Kako se proces masaže lica izvodi?

Magic face tretman započinje čišćenjem lica korišćenjem mleka i tonika koji treba da bude apsolutno kvalitetnim i što više prirodnim sastojcima. Tek nakon čega se koža dobro očisti, ali ne samo lice, već i vrat, terapeut primenjuje blagi pilig, kružnim pokretima kako bi očistio epidermalni sloj kože. Sledi aplikacije posebno odabrane maske prema tipu kože, željenim efektima, godinama… maske mogu biti kremaste strukture, i nanosimo ih preko specijalne kozmetičke gaze, ili tzv. peel off (one koje se nakon aplikacije „zalepe„ za kožu i skidaju se u jednom potezu kao da su od gume). Preko očnih kapaka stavi se tupfer namočen u neki od čajeva koji opustaju. Dok maska stoji na licu i vratu terapeut sa toplim, prirodnim uljem  detaljno masira kožu skalpa petnaestak minuta. Potom napravi turban od frotira, jer je aplikacija ulja ujedno i kvalitetno pakovanje vlasišta. Dvadesetak  narednih minuta posvećuje masaži vrata, (uz kičmeni stub), ramena, medjulopatičnog dela, masaži ruku i refleksnim zonama na šakama. Nakon završenog uvoda u čaroliju, skida masku sa lica i vrata i korišćenjem specijalno kreirane lifting kreme radi detaljnu četrdesetominutnu masažu koju finalizuje sa pokretima limfne drenaže.

Kada je idealno vreme da počnemo da se podvrgavamo masaži lica?

I umivanje je svojevrsna prirodna masaza lica, posebno ako se kombinuje hladna, mlaka i topla voda. Svakako, tretmani, ali obazrivo primenjivani mogu se primenjivati od pubertetskih dana.

Stručnjaci iz kozmetologije poručuju sledeće:

Do desete godine života koži treba održavati higijenu i štititi je od preteranog sunčevog zračenja.

Od 10 do 20 godina – hidriranje (obezbedjivanje vlažnosti koži) zaštita, uravnoteženje nivoa sebuma (lučenje lojnih žlezda).

Od 20 do 30 godine – nega protiv ranih bora, stresa i sivog tena.

Od 30 do 35 godina – prevencija od zagadjenja, hidratacija, zaštita, obogaćivanje kiseonikom.

Od 35 godina – dodavanje lipida da bi se održao hidro lipidni sloj i vitamina preventivno protiv bora.

Od 40 godina – započinje se sa dubinskim delovanjem, jer se javljaju bore, upotrebom preparata sa hijaluronskom kiselinom pojačati produkciju kolagena izmedju derma i epiderma, zatezati tonus biljnim proteinima i dodavati vitamine B12 i C radi jačanja.

Od 45 godina – dodavanje biljnih kompleksa za podmladjivanje i regeneraciju veze derm -epiderm, kao i dodavnje flavonoida protiv raspadanja potpornih vlakana u dermu.

Od 50 god – prehraniti, zategnuti, uravnotežiti, revitalizovati, podstaći stvaranje lipida, ojačati potporu kolagena i elastičnih vlakana, prosvetliti ten.

Koliko često treba ići na masazu lica?

Blaga samomasaža lica sa kremom koja se koristi za negu i hidrataciju može se svakodnevno primenjivati. Odlazak na kompletan Magic touch tretman preporučuje se bar 2 puta mesečno.

Da li može da zameni kozmetičke tretmane ili je sa istim treba kombinovati?

Masaža je sastavni deo kozmetičkih tretmana  i iskombinovani daju izvanredne rezultate. Ovaj tretman je iskreiran za terapeute koji rade u spa,wellnes centrima, hotelima, salonima, ali i kozmetičari su ga uvrstili u svoj rad.

Ukoliko neko vreme idemo na masažu lica, a potom prestanemo da li cemo imati neke kontraindikacije?

Masaža lica i tretmani će dati svakako pozitivne i vidljive rezultate, koji će prijati prvo osobi koja ih primenjuje. Prestanak odlazaka na tretmane masaže nema kontraindikacija, no kao preventivno, za očuvanje kože, bolju prokrvljenost, ublažavanje ili preveniranje bora, podsticanje samosigurnosti, blistav ten preporučuje se blaga i sa ljubavlju primenjena samomasaža koju će polaznici radionica učiti.

SAMOMASAŽA LICA

Jedan od načina da  odložite biološke znake starenja, ali i da odagnate premor, neraspoloženje, energetski blok je i samomasaža lica. Pored stimulativnog dela na kožu lica, uspostavljanje bolje cirkulacije i razmene materija, prevenciju pojavljivanja bora ali i „peglanje„ već postojećih, ovo je jedan od savršenijih petnaestominutnih programa samonege i osveženja.

Sa ovakom masažom možete započeti dan, ukoliko niste spavalice i redovno kasnite na posao zbog čega vam se svako jutro zavrti u glavi. Možete je primenjivati kao uvod u san ili kao sastavni deo opuštanja ležeći relaksirani pored mora. Dovoljno je da dobro operete vaše ruke, naravno da koža vašeg lica bude čista bez šminke i uz prethodno obavljenih par vežbi dubokog disanja krenete na čarobno putovanje kroz sebe. Za ovu samomasažu ne treba preparat, mada ukoliko vam je suvlja koža na vrhove prstiju stavite malo vaše hidrantne kreme. Izbegavajte neproverene preparate i gusta ulja kako ne biste dobili neprijatne promene na koži, zapušili pore i uzrokovali niz problema.

Svetski strucnjak za lice Josef Korvos preporučuje da se sebi posvetite na sledeći način:

Nakon što se udobno smestite u fotelju ili ležaljku počnite sa stimulacijom tačke „treće oko“. Postavite jagodicu kažiprsta na tačku izmedju obrva i kružite postepeno pojačavajući pritisak u smeru kretanja kazaljke na satu. Ponovite desetak krugova. Stimulacijom ove tačke koju stara Kineska medicina zove „jezero suza“ poboljšaćete percepciju ali i oživeti maštovitost. Medjutim, stimulacijom na ovu tačku delujemo i na hipofizu koja je poznati koordinator svih žlezda sa unutrašnjim lučenjem, pa ćete na ovaj način dati doprinos i radu istih kao i hormonalnoj uravnoteženosti u organizmu.

Pronadjite udubljenja sa strane na čeonim kostima, na čelu, deo ispod zalistaka kose. Stimulišući kružno ovaj region tridesetak sekundi poboljšaćete koncentraciju, poboljšati proces mišljenja, reflekse. Takodje ćete omogućiti i bolju ishranu kože ovog dela lica.

Pratite jagodicom srednjeg prsta liniju podočnjaka, blago klizeći od spoljašnjeg ugla oka ka korenu nosa i vraćajući se istim putem nazad. Ponovivši desetak puta ove pokrete poboljšaćete rad bubrega i izbacivanje viška tečnosti iz lica kao i iz celog organizma. Omogućićete telu bolju detoksifikaciju.

Pritiskajući jagodicama prstiju ispod jabučnih kostiju stimulisaćete zdravo funkcionisanje creva, što će kožu učiniti sjajnijom i poboljšati digestivne procese. Mnogi ne razmišljaju o svojim crevima i njihovom radu, a trebalo bi jer su lenja creva jedan od glavnih uzroka našeg lošeg izgleda i blede kože.

Želudačni problemi ublažiće se ako se stimuliše vrh nosa, i lagano tridesetak puta kruži po  njemu postepeno dodajući pritisak.

Kada pritiskate po ivicama kanalića koji se spušta od nosa do gornje usne omogućavate bolji rad slezine a  samim tim i čišćenje depoa krvi u organizmu. Desetak stimulacija dovoljno je da se vidi rezultat.

Pratite jagodicama srednjih prstiju ivicu donje usne, stimulišući osećajući desni pod prstima. Na ovaj način stimulisaćete rad pankreasa (gušterače).

Pronadjite mesto na ivicama obraza gde se spajaju gornja i donja usna. Masaža ovih tačaka jagodicama prstiju u trajanju dva do tri minuta blagotvorno će delovati na disajne organe poboljšavajući dotok kiseonika i u ćelije kože lica.

Kada pronadjete najdublju tačku na obrazima gde se vilična kost spaja sa jabučnom kosti i stimulišete jagodicom srednjeg prsta tridesetak sekundi utičete na rad jetre i limfni sistem. Samim tim dajete doprinos pročišćenju krvi i celog organizma kao i impuls poboljšanju imuniteta.

Prateći ivicu donje vilice, krenuvši od tačke iza uha  prema sredini brade i vraćajući se nazad dajete energetski doprinos radu vaših reproduktivnih organa. Desetak ponavljanja sasvim je dovoljno.

Kada želite da komletan organizam pokrenete u procesu harmonizacije, s obzirom na to da se na njima nalaze akupunkturne tačke celog tela, energično trljajte ušne školjke.

Sa ljubavlju posvetite petnaestak minuta dnevno sebi. Čaša cedjenog voća  uz ovakav tretman i te kako će prijati.

Pedja Filipović
učitelj i kreator masaža i wellness koncepta

Emisija BUĐENJE SA JULIJOM

Emisija BUĐENJE SA JULIJOM

TV SONCEMakedonija Emisija BUĐENJE SA JULIJOM i divan, inspirativan, jako slojevit i iskren intervju našeg Peđe.

Sertifikat za MASSAGE WELLNESS & BEAUTY EDUCATION

Sertifikat za MASSAGE WELLNESS & BEAUTY EDUCATION

Svetska akreditacija za Wellness Akademy Peđa Filipović i sertifikat za MASSAGE WELLNESS & BEAUTY EDUCATION uručeni su od strane SPA WELLNESS & BEAUTY COSMETOLOGY ASSOCIATION WORLDWIDE za nastupajući period od 13.04.2024. do 13.04.2026.

Novi ciklus predavanja uskoro kreće. Upis je u toku!

Novi ciklus predavanja uskoro kreće. Upis je u toku!

BEOGRAD - ŠKOLA MASAŽE PROFESSIONAL Resavska 78 Novi ciklus predavanja uskoro kreće. Upis je u toku! PRVI modul - KLASIČNA ANTISTRES MASAŽA počinje 27. Aprila u 8 sati. Nastava će se odvijati u terminu od 8 do 12 sati. Kalendar predavanja: 27. i 28. April 11. i 12....