Autorski wellness i selfness tretman Pedje Filipovića

SEDAM PULSACIJA – ZVUČNA MASAŽA TIBETANSKIM POSUDAMA

Vibracija zvuka zauzima vrlo značajno mesto u holističkim wellness i selfness konceptima širom sveta. Okupati telo lekovitim vibracijama zvuka uz pomoć tibetanskih posuda , proizvesti vibratornu zvučnu kišu nad telom, koja će očistiti zapise na ćelijskom nivou. Upravo taj rad na ćelijskom nivou jeste put reenergizacije, balansa i samoharmonizacije organizma. Posebnost čaroliji doprinosi mogućnost da se tibetanske posude postave na telo, ozvuče laganim udarcem filcane palice ili obloženog drvenog štapića. Potom magija počinje širenjem vibracije kroz telo. I to baš putem najzastupljenijeg elementa od koga smo sazdani- vode. Upravo tih 60-70 posto od kojih smo kreirani upija vibraciju zvuka i talasicima ih raznosi kroz celo telo.

Setite se kamencica koji bacite u more, jezero..na putu do dna za sobom ostavlja zapis koncentričnih krugova. Koliko tek krugova i talasa pokrene ozvučena vibracija ovih istočnjačkih čarobnjaka. Ako je voda, limfa u našem telu materijalizacija emocija, jasno je koliko ovaj ritual nije samo fizičko talasanje i relaksirajuće vibriranje i prepuštanje lepoti zvuka, već i slojeviti psihološki tretman u kome pokretanje najsuptilnijih segmenata osećanja ,suze, smeh, uzdah koji otvara katance zaštitnih oklopa nije redak u toku tretmana. Upravo, posebno kreirana masaža sa klizanjem ozvučene posude i ritmično ponavljanje udarcem palice ,po telu, prateći protok energije kroz energetske meridijane i suptilno klizanje posude, sa zadržavanjem na osetljivim i bolnim delovima, čini ovu filozofiju wellnessa prepoznatljivom. U tradicionalnoj tibetanskoj praksi uglavnom se koriste se tri posude. Holistički pristup do harmonije um-duša-telo sa prevazilaženjem geografskih granica i tkanjem iskustvenih znanja iz raznih oblasti preventive i lečenja ,otvorio je prostor za primenu vibracija i zvukova sedam posuda. Svaka od njih kupa zvukom i vibracijom na posebnom nivou, a njihovo darovanje upravo zavisi od procentualnog sadržaja legura od kojih su kreirane ,kao i od veličine i debljine zidova. Poznato je da u zavisnosti od koliko legura metala su iskovane zavisi i kvalitet zvuka i vibracija koju emaniraju. Moje iskustvo pokazalo je da su čarobnjaci od dvanaest legura posebno blagotvorni i darežljivi lepotom.

Zlato, srebro, živa, bakar, gvoždje, kalaj, olovo, cink, meteorsko gvoždje bizmut, galenit i pirit ušuškali su se u sastav posuda. Pored toga, što procentom koji zauzimaju daju boju i nijansu posudi,
posebnu dubinu odnosno visinu frekventnog zvuka, svaki od napemonutih metala,legura ima značajnu ulogu na naš organizam, homeostazu, rad unutrašnjih organa, balans. Od koristi je znati da cink daje doprinos prevladavanju stresa, meteorsko gvoždje podstiče motivaciju i aktivaciju. Bizmut pomaže rad probavnog trakta a Galenit je izuzetno blagotvoran za zglobove i pomaže kod razoraznih problema sa zglobovima. Pirit –jača pluća ali i ubrzava mentalnu aktivnost, tako sto pojacava dotok krvi u mozak.Popravlja pamcenje i secanje, siri i struktuira mentalne sposobnosti, uskladjuje instikt sa intuicijom, kreativnost sa analizom. Emotivno, pirit je koristan kod melanholije i dubokog ocaja.

Fizicki, povecava energiju i prevazilazi umaranje.Blokira odlive energije iz fizickog tela i iz aure.

Legure metala podsticu snabdevanje krvi kiseonikom i jacaju vaskularni sistem. Ideal savrsenog zdravlja i blagostanja.U lecenju deluju ekstremno brzo, izvlaceci na videlo uzrok nezdravosti da se ispita. Narocito su,kažu stručnjaci, korisni za dopiranje do korena karmicke ili psihomatske bolesti. U praksi sam imao iskustvo da na mestima gde postoji problem, energetski blok, zastoj protoka energije u smislu kjo (manjak) ili djitcu (višak) energije kako ih nazivaju istočnjaci, zvuk je manje jasan, i jasno se vidi i oseti razlika u kvalitetu i vibraciji.

Dublji zvuci i vibracije kombatibilni su nižim, zemaljskim energetskim centrima. Ujedno i veličina posude , težina, smanjuju se od korenskog dela a najmanje i najsuptilnije su posude koje vibriraju u segmentu vrata i glave i duhovnih centara.

Posebna lepota masaže zvukom tibetanskih posuda je da ona ima snažan uticaj na fizičko, mentalno i duhovno biće, ali podjednako i na energetski zapis. Posebnim načinima vodjenja zvuka, kako na telu tako i desetak santimetara iznad njega u posebnim pravcima, čisti auru od energetskih zapisa ali isto tako je vodjena na opet,poseban način puni i regeneriše.

Kao što smo davnih dana naučili da olovka piše srcem, tako je i sa zvučnom terapijom i „sviranjem“ posuda. Kakav će zvuk proizvesti, koliko će vibrirati, da li će zadržani baš na tom mestu tela prijati ili ne, zavisi od mira, posvećenosti i znanja samog terapeuta. A opet, osoba koja se prepusti ovom putovanju, treba da otvori svoje kapije do najtananijih odaja svoga hrama i prepusti se, uživajući u neprestanim putovanjima spoznaje sebe.

Peđa Filipović

Tekst objavljen u letnjem dvobroju reprezentativnog casopisa TURISTIČKI SVET. Preuzmite besplatnu aplikaciju i uzivajte u izuzetnim pricama, hotelima, putovanjima…Zahvalan dragoj Ljiljana Rebronja na poverenju koje mi ukazuje i postovanju rada i stvaralsatva…

Emisija BUĐENJE SA JULIJOM

Emisija BUĐENJE SA JULIJOM

TV SONCEMakedonija Emisija BUĐENJE SA JULIJOM i divan, inspirativan, jako slojevit i iskren intervju našeg Peđe.

Sertifikat za MASSAGE WELLNESS & BEAUTY EDUCATION

Sertifikat za MASSAGE WELLNESS & BEAUTY EDUCATION

Svetska akreditacija za Wellness Akademy Peđa Filipović i sertifikat za MASSAGE WELLNESS & BEAUTY EDUCATION uručeni su od strane SPA WELLNESS & BEAUTY COSMETOLOGY ASSOCIATION WORLDWIDE za nastupajući period od 13.04.2024. do 13.04.2026.

Novi ciklus predavanja uskoro kreće. Upis je u toku!

Novi ciklus predavanja uskoro kreće. Upis je u toku!

BEOGRAD - ŠKOLA MASAŽE PROFESSIONAL Resavska 78 Novi ciklus predavanja uskoro kreće. Upis je u toku! PRVI modul - KLASIČNA ANTISTRES MASAŽA počinje 27. Aprila u 8 sati. Nastava će se odvijati u terminu od 8 do 12 sati. Kalendar predavanja: 27. i 28. April 11. i 12....